MVDRV enshrouds world’s “first publicly accessible artwork depot” with mirrors

MVRDV has accomplished the bowl-like Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam‘s Museumpark, which is roofed in mirrored glass and topped by a “rooftop forest”.

The artwork storage facility, which is able to open to the general public in autumn 2021, has been constructed to accommodate the artwork assortment of the Museum Boijmans Van Beuningen in a single place for the primary time since 1935.

Depot Boijmans Van Beuningen by MVRDV in Rotterdam's Museumpark
The Depot Boijmans Van Beuningen’s “rooftop forest”. Prime picture: the depot’s accomplished exterior

Depot Boijmans Van Beuningen incorporates a mixture of storage areas alongside areas for artwork upkeep, each of which can be made accessible to guests after the paintings has been moved there.

This makes the power the “first publicly accessible artwork depot on the earth”, in response to MVRDV, and can supply a “new kind of expertise” for museum-goers within the Netherlands.

Depot Boijmans Van Beuningen by MVRDV in Rotterdam's Museumpark
The Depot Boijmans Van Beuningen is clad in 1,664 mirrors

“With this building completion, now the museum and the customers can begin to inhabit the constructing and fill its areas with priceless artwork,” mentioned Winy Maas, founding associate of MVRDV.

“Though it is going to take one other 12 months earlier than the actual opening, the completion is a particular second for all.”

Depot Boijmans Van Beuningen by MVRDV in Rotterdam's Museumpark
The facade displays its exteriors to mix in with its setting

The Depot Boijmans Van Beuningen measures 12 metres in peak and encompasses 15,000 sq. metres.

To assist scale back its visible influence, MVRDV clad the depot in 1,664 reflective glass panels in order that it blends in with its environment within the OMA-designed Museumpark. Its bowl-shape was additionally developed to minimise its footprint.

Depot Boijmans Van Beuningen by MVRDV in Rotterdam's Museumpark
The rooftop options 75 birch bushes

“Its reflective facade wears the trimmings of no matter surrounds it: individuals passing by, Museumpark’s leafy grounds, the clouds, and Rotterdam’s dynamic metropolis skyline,” mentioned MVRDV.

“Due to this reflection, the constructing is already totally built-in into its environment, regardless of its not insignificant measurement.”

Inside, the constructing incorporates a number of storage areas alongside studios for the curators and areas for the upkeep of the artwork.

The storage areas are divided into 5 completely different “local weather zones” in order that the artefacts may be saved and exhibited in response to their particular temperature and humidity necessities, which may fluctuate relying on the supplies used to make them.

Depot Boijmans Van Beuningen by MVRDV in Rotterdam's Museumpark
A mirrored image of the depot’s environment

In response to MVRDV, the focus of the depot is its central atrium, which is crammed with overlapping staircases and suspended glass show instances that may finally be crammed with artwork chosen by the museum’s curators.

This atrium will join the storage and exhibition areas to the curators’ studios, and supply guests uncommon entry and insights into how the museum cares and maintains its assortment.

Depot Boijmans Van Beuningen by MVRDV in Rotterdam's Museumpark
The depot’s central atrium. Photograph is by Rob Glastra Fotografie.

As soon as open to the general public, the Museum Boijmans Van Beuningen’s paintings can be displayed all through all the constructing, together with on its rooftop restaurant and sculpture backyard.

This restaurant, aptly nicknamed the “rooftop forest”, is roofed with 75 tall birch bushes and was included by the studio to make up for the misplaced inexperienced house and supply views throughout town.

Depot Boijmans Van Beuningen by MVRDV in Rotterdam's Museumpark
The crisscrossing staircases contained in the atrium. Photograph is by Rob Glastra Fotografie.

“The depot design is daring,” concluded Maas.

“Its success comes from the direct dialogue with all events concerned – from the particular person calculating the precise curvature of the mirroring panels and the development employee who put up the glass vitrines to the corporate that co-designed our rooftop forest,” he mentioned.

Depot Boijmans Van Beuningen by MVRDV in Rotterdam's Museumpark
One of many rooms contained in the depot. Photograph is by Rob Glastra Fotografie.

MVRDV is an structure studio based mostly in Rotterdam, which was based by Maas, Jacob van Rijs and Nathalie de Vries in 1991.

The studio gained a contest to design the Depot Boijmans Van Beuningen in 2014 for the Museum Boijmans Van Beuningen, the Municipality of Rotterdam and the De Verre Bergen basis.

Depot Boijmans Van Beuningen by MVRDV in Rotterdam's Museumpark
A view of the Depot Boijmans Van Beuningen in its setting

It was developed by the studio with BAM Bouw en Techniek and can be made open to the general public after its interiors are accomplished and the paintings has been moved inside.

Elsewhere, MVRDV just lately transformed a industrial constructing in its residence metropolis into a Morrocan-style courtyard home and it’s creating an workplace throughout the shell of a disused manufacturing unit in Shenzhen.

Pictures is by Ossip van Duivenbode until acknowledged.

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *